fbpx
Imunitet

Zašto Alfa među (beta) glukanima?

By 9. listopada 2020.25 kolovoza, 2022No Comments

Zašto Alfa među (beta) glukanima?

Svakodnevno se susrećemo s nizom proizvoda za poboljšanje imuniteta, bilo putem brojnih reklama, u izlozima ljekarni i trgovina, preporukama poznanika ili savjetom zdravstvenih radnika. Zašto nam proizvodi za jačanje imuniteta danas igraju tako važnu ulogu?

Naš imunitet složen je sustav zaštite našeg cijelog tijela od štetnih vanjskih utjecaja. Pad imuniteta vodi do veće sklonosti raznim infekcijama (razne viroze, bakterijske i gljivične infekcije, upale dišnih puteva, herpes…), a dugotrajno slab imunološki sustav rizičan je faktor za pojavu malignih bolesti poput različitih tumora.

Oslabljeni imunitet

Do slabljenja imuniteta dovode nas suvremeni ubrzani način života, neredovita prehrana, nedovoljno kretanje te izostanak adekvatnog odmora. Boravak u klimatiziranim prostorima, prekomjerno korištenje dezinfekcijskih sredstava, hrana koju jedemo (većinom pečena hrana uz malo svježih namirnica) te životne navike drastično su različiti od prirodnih uvjeta za koje je ljudski organizam prilagođen. Nedostatak izloženosti mikroorganizmima i antigenima iz prirode rezultira “uljenjivanjem” imunološkog sustava, a paralelno i razvijanjem preosjetljivosti na inače bezopasne antigene poput peludi (alergije) i hrane (intolerancija na gluten i sl.).

U moru proizvoda za jačanje imuniteta ističu se Alfa-glukani, na tržištu poznatiji pod registriranim imenom AHCC® (Active Hexose Correlated Compound).

Kako djeluju Alfa glukani?

Slično kao i beta glukani, Alfa glukani su molekule koje su u prirodi prisutne većinom kao dijelovi staničnih stijenki organizama poput gljiva (jednostaničnih i višestaničnih) te određenih vrsta mikoorganizama (ponajprije bakterija). Kao takvi, oni predstavljaju prilično specifičan signal (antigen) koji stanice ljudskog imuniteta prepoznaju kao strano tijelo te potiču imunološki odgovor. Možemo reći da korištenjem Alfa glukana “hakiramo” naš imunitet kako bi on bio spremniji i jači, budući da u organizam unosimo potpuno sigurnu i bezopasnu supstancu, ali koja aktivira imunitet kao da je u organizam ušao opasni mikroorganizam.

Zašto Alfa-glukani?

Alfa-glukani su manje molekule od beta glukana, što utječe na njihovu lakšu probavljivost i apsorpciju, odnosno bolju bioraspoloživost. Dobivaju se iz poznate i cijenjene Shiitake gljive, za razliku od beta-glukana čiji je izvor uglavnom pivski kvasac ili (rjeđe) gljiva bukovača. Upravo iz razloga što postoji više različitih izvora beta glukana te svaki proizvođač ima vlastitu metodu ekstrakcije i standardizacije, na tržištu je prisutno mnogo različitih vrsta beta glukana različite djelotvornosti i djelovanja (indikacija). Stoga, teško je uopće napraviti usporedbu doziranja, djelotvornosti i trajanja uzimanja beta glukana. Prosječno, beta-glukani se koriste dvanaest tjedana, dok je Alfa-glukan dovoljno uzimati tokom šest tjedana kako bi se postigao maksimalni učinak. Preporučena dnevna količina i doziranje Alfa glukana ovisi o namjeni, pa se tako u profilaktičke svrhe i za podizanje imunološke otpornosti uzima jedna doza dnevno pola sata prije obroka kako bi se osigurala optimalna apsorpcija. Kod ozbiljnih stanja poput hepatitisa, infekcija HPV-om i malignih oboljenja preporučuje se 500 mg dnevno na svakih 25 kilograma tjelesne težine, odnosno prosječno tri doze dnevno.

Jesu li sigurni za upotrebu?

Sigurnost Alfa glukana, osim korištenjem u istočnjačkoj medicini tisućama godina, dokazana je i specifičnim “safety” studijama, a do danas je njihova djelotvornost dokazana kroz preko 80 znanstvenih radova, knjiga, kliničkim istraživanjima na preko 4000 pojedinaca te u više od 30 zemalja svijeta. Alfa glukani proizvod su broj 1 u Japanu u kategoriji proizvoda za imunitet, a koriste se već više od 30 godina u preko 700 bolnica i medicinskih klinika kao podrška konvencionalnoj terapiji.

Kliničke studije AHCC®-a pokazuju kako se opaženi in vitro mehanizmi doista pokazuju kako u oboljelim osobama, tako i u zdravim pojedincima. U zdravih dobrovoljaca, AHCC® povećava aktivnost dendritičkih stanica koje su bitne za prezentaciju antigena, broj makrofaga kao i sam broj T stanica. Pored imunostimulatornog učinka kakvog imaju i drugi proizvodi na bazi medicinski aktivnih gljiva, Alfa glukani mogu normalizirati suprimirani ili prekomjerno stimulirani imunitet. Na ovaj način omogućuju organizmu bolju reakciju na različite egzogene podražaje poput infekcija.

Alfa glukani pronašli su svoje mjesto i u onkologiji, budući da su određena istraživanja potvrdila kako poboljšava hematološke parametre i stanični imunitet onkoloških pacijenata. Dokazano je i kako povećava kvalitetu života u pacijentica s karcinomom dojke te prognozu kod pacijenata s tumorimaglave i vrata, karcinoma želuca i debelog crijeva te kod hepatocelularnog karcinoma. Uobičajena doza kod takvih pacijenata iznosi tri grama AHCC®-a odnosno 1,8 grama AHCC®-FD-a dnevno. Imunološki sustav konstantno nadzire i “skenira” naše tijelo tako da može reagirati u slučaju pojave potencijalno štetnih virusa, parazita ili bakterija. Alfa glukani pomažu ojačati funkciju imunološkog sustava kako bi on bio čim spremniji na izazove koje nose stres, ubrzani tempo života i nepovoljni vremenski uvjeti.